[...] bazie pomidorów. Skład pulpecików jest poprawny, nie widać w nim żadnych nienaturalnych substancji, co jest zdecydowanym plusem produktu. Jedyny minus to taki, że zawierają białko jaja w proszku, nie jest to zatem produkt wegański. Co ciekawe produkt był umieszczony na półce z napisem "wegańskie". W związku z tym polecam mieć ograniczone [...]
[...] filecikach zastosowano puree jabłkowe. Poza tym prawie wszystko jest ok. No właśnie "prawie". Na opakowaniu jest napisane, że jest to produkt wegański, a w składzie widnieje białko jaja w proszku i żółtko jaja (w majonezie). To kolejny produkt, który pokazuje, jak istotne jest czytanie etykiet. O ile wegetarianie jedzący jaja będą mogli korzystać [...]
[...] ostrygowaty, który poza nazwą nie ma nic wspólnego z ostrygami. Reszta składników jest, można by rzec tradycyjna, jak w większości tego typu produktów — teksturowane białko pszenicy, oleje roślinne, przyprawy. Nie ma tutaj konserwantów ulepszających smak i zapach, zatem można uznać produkt za całkiem poprawny. Kotleciki można przyrządzić [...]
[...] Kotlety mają dość sporo tłuszczu, ale klasyczne kotlety mielone np. z łopatki wieprzowej mają go tyle samo, więc nie powinno to nikogo dziwić. Skład Woda, teksturowane białko pszenicy (białko pszenne, mąka pszenna), olej rzepakowy, mąka słonecznikowa odtłuszczona, cebula suszona (2,6%), łupina nasienna babki jajowatej, ekstrakt przypraw, [...]
[...] i dość małą ilość soli. Nie znajdziemy tutaj żadnych sztucznych dodatków, ulepszaczy smaku czy zapachu. To zdecydowanie duży plus tego dania. Skład Woda, teksturowane białko pszenicy (białko pszenne, mąka pszenna), olej rzepakowy, papryka suszona, kolendra, kmin rzymski, czosnek suszony, papryka chili suszona, kurkuma, koper włoski, [...]
[...] W niektórych badaniach, np. Ehsan Parvaresh Rizi i wsp., stwierdzono, iż osoby otyłe (~100 cm w pasie) w odpowiedzi na te same posiłki (wysokowęglowodanowe, wysokobiałkowe lub wysokotłuszczowe) wykazywały o wiele wyższą odpowiedź insulinową, w porównaniu do osób o normalnym składzie ciała (~80 cm w pasie). To nie wszystko. Otyli ludzie [...]
Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]
[...] przerywanego postu (intermittent fasting) hamuje rozwój blaszki miażdżycowej poprzez zmniejszenie stężenia markerów (cytokin) zapalnych, takich jak IL-6, homocysteina i CRP (białko c-reaktywne). Wydaje się, iż zmniejszenie liczby posiłków (lub jedzenie tylko w określonym oknie godzinowym) oraz kaloryczności diety ma wpływ na przedłużenie życia. [...]
[...] miazga słonecznikowa, olej rzepakowy, mąka , kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyny , aromat”. Węglowodany: 63 g, w tym cukry: 22 g, błonnik; 3,8 g, białko: 11 g. Ogólnie wydawałoby się, że nie są one jeszcze najgorsze, ale przytłacza tu podaż węglowodanów, a szczególnie tych o szybkiej kinetyce (cukier i/lub jego [...]
[...] zarazem. Minusy: skład nie powala, pieczywo jest lekko słodkie. Ekowital Amarantusowe pieczywo chrupkie Skład: kukurydza*, mąka amarantusowa* 20%, ryż*, żółty groch*, białko grochu*, sól, cukier. *Składniki pochodzące z certyfikowanych upraw ekologicznych. 100g tego pieczywa dostarczy 271 kcal, w tym: 13,4 g białka, 1 g tłuszczu, 54,2 g [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
Dla kulturysty największe znaczenie mają węglowodany dostarczane w ciągu dnia. Bez znaczącej nadwyżki energetycznej, nie ma hipertrofii. Naukowcy oszacowali, iż potrzeba 6692 kcal na każdy kilogram nowo zbudowanej masy mięśni. Najłatwiej zapewnić nadwyżkę z tłuszczów i węglowodanów. Białko nie jest efektywnym źródłem energii i nie powinno być, bo [...]
Większość ludzi choć raz w życiu próbowała się odchudzać. Niektórym osobom nie udaje się osiągnąć zamierzonego celu nawet w kolejnych 10-20 latach! Dlaczego tak się dzieje? Przyczyn jest wiele. Oto przegląd najbardziej typowych pułapek, na jakie są narażone osoby chcące poprawić wygląd swojej sylwetki, a przede wszystkim zdrowie. Pułapka nr 4: [...]
[...] pomagać w kontroli cukru we krwi, ale niektórzy ludzie mogą odczuwać również zaburzenia trawienia po jego Zjedzeniu. Chociaż pakowane substytuty mięsa są zwykle bogate w białko i mają niską zawartość tłuszczu, to niestety mają też dużo dodatków, środków smakowych, zagęszczaczy i wypełniaczy. Niestety ciężko jest wyprodukować coś na bazie [...]
Dieta dla wielu osób kojarzy się z drogimi potrawami, wyrzeczeniami i dużą ilością warzyw, których cena za kilogram jest niejednokrotnie wyższa niż kawałka mięsa. Młode osoby często rezygnują z działań liczenia kalorii i pilnowania jadłospisu z racji kosztów i czasu, jaki musiałyby poświęcić na przygotowanie jedzenia. Dodatkowo otrzymywane w domu [...]
Kotlety w panierce to taki jeden z najpopularniejszych produktów na polskich obiadowych talerzach. Zwykle jest to kotlet schabowy, ewentualnie z piersi kurczaka a weganie poszukują dla siebie roślinnych alternatyw. Jedną z nich jest roślinny sznycel znaleziony w Biedronce. Wady i zalety Kolorowe opakowanie zachęca dużą ilością białka i dodatkiem [...]
witanko czy ma jakieś znaczenie jeśli po spożyciu 30g białka przed snem, zaraz po białku jem 3 łyżeczki otrebów pszennych wymieszanych z polowa szklanki soku? czy to jakos wplywa negatywnie na wchlanianie bialka? moze glupie pytanie ale chcialbym wieedziec :)